Reumatische en diabetische voet

Op dit moment neem ik geen nieuwe klanten aan. Hierdoor reageer ik ook niet op e-mails en telefoontjes van nieuwe klanten. Bestaande klanten kunnen uiteraard nog wel contact opnemen. Wanneer dit in de toekomst eventueel verandert, dan zult u dit uiteraard op mijn website zien. Excuses voor het ongemak.

Op deze pagina kunt u meer te weten komen over risicovoeten. Dit kan onder andere komen door reuma of diabetes. Lees de tekst zorgvuldig door om te kijken welke behandeling het best bij u aansluit en neem eventueel contact op met mij voor extra hulp.

Behandeling van een reumatische voet

Bij reuma kan de stand van de voeten/tenen veranderen waardoor er extra drukpunten bij komen. Hierdoor krijgt u last en pijn en kunnen er eeltvorming of likdoorns ontstaan. Als pedicure haal ik dit heel zorgvuldig weg, omdat de gewrichten erg pijnlijk zijn en de gewrichten ontstoken kunnen raken.  Ook kan ik anti-druktechnieken toepassen of een orthese op maat maken. Door het dragen van een orthese kan ik de stand van de tenen licht corrigeren, pijn afnemen of het de orthese heeft een preventieve werking. Lees meer over ortheses…

Behandeling van een diabetische voet

Wanneer u diabetes (ook wel suikerziekte genoemd) heeft, lopen uw voeten extra risico, omdat uw bloedvaten kunnen vernauwen en uw zenuwen kunnen beschadigen. Hierdoor kunt u een slechte doorbloeding krijgen en er kan een verminderd gevoel in uw voeten optreden. Dit heeft een risico voor eventuele wondjes die u bijvoorbeeld tijdens het lopen op kunt lopen en dit niet voelt. Daarom is het van groot belang dat u uw voeten regelmatig laat behandelen door een pedicure. Ook is het van belang dat de nagels de juiste verzorging krijgen, om ingroeiende nagels te voorkomen. Door de slechte doorbloeding kunnen de nagels verdikken en verkleuren. Slechte voetverzorging of wondjes kunnen uiteindelijk lijden tot afsterving en amputatie, omdat wondjes slecht genezen bij mensen met diabetes.

Screening van de voeten

Wanneer u diabetes of reuma heeft, dan is het belangrijk dat er minstens één keer per jaar (dit is afhankelijk van binnen welke Simms-klasse u valt) een screening gehouden wordt. Dit houdt in dat uw voeten een totale controle krijgen. Tijdens dit onderzoek worden de volgende dingen gedaan en bekeken:

  • Een anamnese (aantal vragen over uw medische achtergrond en ziektebeeld)
  • Voetonderzoek (op eventuele aandoeningen aan huid en nagels)
  • Beweeglijkheid en mobiliteit
  • Testen van oppervlakkige- en diepere gevoel
  • Testen van de doorbloeding en temperatuur van de huid
  • Controleren van schoenen en sokken/kousen
  • Het maken van blauwdrukken (voetafdrukken), om eventuele drukpunten te constateren

Uit dit onderzoek komt een klasse (Simms-klasse). Deze klasse bepaalt of uw voeten een risico zijn of niet. Wanneer dit het geval is, moet u uw voeten extra aandacht geven en laten controleren. Als uw voeten een groot risico zijn, dan kan het voorkomen dat dit onderzoek zelfs om de zes of drie maanden moet gebeuren.

Vergoeding van uw verzekering

Een reumatische, diabetische of spastische voetbehandeling kan vergoed worden. Dit ligt eraan bij welke verzekering u zit en in welke risicoklasse u valt. Als u wilt weten of u de behandeling vergoed of deels vergoed kunt krijgen, dan kunt u dit het het best navragen bij uw verzekeringsmaatschappij.